[Ιούλιος 2023]
Αελλόπος, Τιμητικός τόμος για την Ίριδα Τζαχίλη.

Το έργο, αποτελεί μία συλλογή τριάντα πέντε μελετών προς τιμήν της Ίριδας Τζαχίλη, ομότιμης καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Οι συγγραφείς είναι κυρίως μαθητές της και πολλοί συνάδελφοί της, αρχαιολόγοι και ιστορικοί, από την Κρήτη, τη Θήρα, το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Οι μελέτες, πολύπλευρες θεματικά και χρονολογικά, αφορούν θέματα αρχαιολογικά, ιστορικά, καθώς και ανάδειξης της ιστορικότητας της κληρονομιάς και της σύγχρονης πρόσληψης.
   
  [Μάιος 2022]
Μπαϊντίρι 1922, Μία μικρασιατική ιστορία απώλειας.

Τα κείμενα αυτού του βιβλίου αφορούν μία κωμόπολη της κοιλάδας του Κάυστρου ποταμού κοντά στην Σμύρνη, το Μπαϊντίρι, όπου πριν το 1922 κατοικούσε μία ισχυρή ελληνορθόδοξη κοινότητα. Τα δοκίμια αφορούν πτυχές της μνήμης και της ιστορίας και ισορροπούν μεταξύ προσωπικών αναμνήσεων και ιστορικών πηγών.
   
  [2021]
Θηρασία ΙΙΙ Αρχαιολογική έρευνα και ιστορία του τοπίου μίας νησιωτικής κοινωνίας.

Πρόκειται για μία σειρά άρθρων για τη Θηρασία που αφορούν τη γεωλογία, ιστορία και αρχαιολογία της νήσου.
   
  [Νοέμβρης 2020]
Χρηστά 'Εργα: Μελέτες προς τιμήν της Κλαίρης Παλυβού.

Το περιεχόμενο του τόμου είναι σε μεγάλο βαθμό σχετικό με τα ενδιαφέροντα της τιμωμένης, δηλαδή τεχνικά και θεωρητικά αρχιτεκτονικά θέματα, κυρίως για την εποχή του Χαλκού, αλλά και για τη σύγχρονη εποχή. Οι συμβολές είναι χαρακτηριστικές των επιστημονικών ενδιαφερόντων μίας περιόδου σε μετάβαση όπου η αυστηρή επιστημονική ανάπτυξη μπολιάζεται με στοιχεία και μεθόδους άλλων επιστημονικών κλάδων. Επιπλέον η μελέτη του απώτερου και πρόσφατου παρελθόντος παίρνει μία μορφή κοινωνικοποιημένη όπου αξίες όπως η προσοχή στην αναστήλωση, στην ανάδειξη, η βιωμένη ιστορία, το ανθρωπογενές τοπίο, οι κοινωνικές αλλαγές και η καταγωγή τους αναδύονται αυτονόητα και καταλαμβάνουν συνεχώς και σημαντικότερη θέση.
   
  [Ιούλιος 2019]
Θηρασία ΙΙ. Ιστορώντας την Προϊστορία: το ιστορικό και επιστημολογικό πλαίσιο του ευρήματος της Θηρασίας το 1866.

Πρόκειται για μία σειρά μελετών γύρω από το ιστορικό και επιστημολογικό πλαίσιο του αρχαιολογικού ευρήματος της Θηρασίας το 1866, το πρώτο στο Αιγαίο, ταυτόχρονα με την ηφαιστειακή έκρηξη. Τα πρωτόγνωρα φαινόμενα τόσο αρχαιολογικά όσο και γεωλογικά ώθησαν τους επιστήμονες σε νέες θεωρίες για το προ-ελληνικό παρελθόν, κυρίως εξελικτικές με τη συνέργεια γεωλόγων και αρχαιολόγων.
   
 
 

Εταίροι:
Τζαχίλη Ίρις
Δασκαλάκης Νίκος

  Συνεργάτες:
Σοφία Βακιρτζή
Λητώ Ιωακειμίδου
Δήμητρα Ντούσκου
Βάγια Παπαζίκου
Κατερίνα Παυλάκη
   
   
 
  Η Αράχνη είναι μία περιοδική έκδοση γύρω από θέματα της υφαντικής και του ενδύματος του Κέντρου Έρευνας και Συντήρησης Αρχαιολογικού Yφάσματος.
   
 

Περιεχόμενα τεύχους 5 (PDF) >>

Aράχνη, τεύχος 5, 2018

Περιοδική Έκδοση για την Ιστορία της Ένδυσης και του υφάσματος στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο

Επιμέλεια έκδοσης: Ίρις Τζαχίλη

Επιμέλεια παρόντος τεύχους:
Margareta Gleba, Σοφία Βακιρτζή

To νέο τεύχος της Αράχνης περιλαμβάνει ανακοινώσεις δύο συνεδρίων. Το ένα είναι η ημερίδα Weaving the past: The archaeology of Textiles and Textile production in Greece in the First Millennium BC που έγινε στην Βρετανική Σχολή Αθηνών στις 18 Μαρτίου 2016. Το δεύτερο είναι η ημερίδα του ARTEX Έρευνα και προβολή του Αρχαιολογικού Υφάσματος στην Ελλάδα την 1η Οκτωβρίου 2016

   
 

Περιεχόμενα τεύχους 4 (PDF) >>

Aράχνη, τεύχος 4, 2013

Περιοδική Έκδοση για την Ιστορία της Ένδυσης και του υφάσματος στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο

Επιμέλεια έκδοσης: Ίρις Τζαχίλη

Επιμέλεια παρόντος τεύχους:
Ίρις Τζαχίλη, Σοφία Βακιρτζή

H Aράχνη 4 δημοσιεύεται εν μέσω κρίσης, μέσα στη γενική προσπάθεια να κρατηθεί η συνέχεια μίας πορείας ερευνητικής που άρχισε με κόπο το 2004 και που ωρίμασε τα τελευταία χρόνια. Η μελέτη των υφασμάτων αποδείχθηκε δυναμικό πεδίο και δίνει καρπούς και ερευνητικές οδούς. Μέσα από την καταγραφή καταλοίπων υφασμάτων, υφαντικών εργαλείων και την επί μέρους μελέτη, εμφανίζονται και νέοι ερευνητικοί προσανατολισμοί. Στις σελίδες του περιοδικού παρουσιάζονται και δημοσιεύονται μία νέα σειρά αντικειμένων και θεμάτων, που αποτελούν πρόκληση και πρόσκληση.

Στο τεύχος περιλαμβάνεται η δημοσίευση χρυσοποίκιλτου υφάσματος από την Αθήνα, άρθρο για τον τρόπο φωτισμού των εργασιών της υφαντικής στην Όλυνθο, άρθρο για τη χρήση της πειραματικής αρχαιολογίας στη νηματουργία, ειδήσεις και σχόλια.

   
 

Περιεχόμενα τεύχους 3 (PDF) >>

Aράχνη, τεύχος 3, 2009

Περιοδική Έκδοση για την Ιστορία της Ένδυσης και του υφάσματος στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο

Επιμέλεια έκδοσης: Ίρις Τζαχίλη

Επιμέλεια παρόντος τεύχους:
Ίρις Τζαχίλη, Τίνα Μπολώτη

Δημοσιεύτηκε η Αράχνη (τεύχος 3), περιοδική έκδοση για την ιστορία της ένδυσης και του υφάσματος στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Εκδίδεται από το Κέντρο έρευνας και συντήρησης αρχαιολογικού υφάσματος και το εργαστήριο Γεωφυσικής -Δορυφορικής Τηλεπισκόπησης και Αρχαιοπεριβάλλοντος του Ινστιτούτου Μεσογειακών Σπουδών.

Περιλαμβάνει δημοσιεύσεις αρχαιολογικών υφασμάτων από την Κέρκυρα και τη Σαλαμίνα καθώς και μελέτες για την ιστορία της υφαντικής και της ένδυσης.

   
  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΤΕΥΧΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ:
  Αράχνη, τεύχος 2 (PDF) >>
  Αράχνη, τεύχος 1 (PDF) >>