[Ιούλιος 2023]
Αελλόπος, Τιμητικός τόμος για την Ίριδα Τζαχίλη.

Το έργο, αποτελεί μία συλλογή τριάντα πέντε μελετών προς τιμήν της Ίριδας Τζαχίλη, ομότιμης καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Οι συγγραφείς είναι κυρίως μαθητές της και πολλοί συνάδελφοί της, αρχαιολόγοι και ιστορικοί, από την Κρήτη, τη Θήρα, το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Οι μελέτες, πολύπλευρες θεματικά και χρονολογικά, αφορούν θέματα αρχαιολογικά, ιστορικά, καθώς και ανάδειξης της ιστορικότητας της κληρονομιάς και της σύγχρονης πρόσληψης.
   
  [Μάιος 2022]
Μπαϊντίρι 1922, Μία μικρασιατική ιστορία απώλειας.

Τα κείμενα αυτού του βιβλίου αφορούν μία κωμόπολη της κοιλάδας του Κάυστρου ποταμού κοντά στην Σμύρνη, το Μπαϊντίρι, όπου πριν το 1922 κατοικούσε μία ισχυρή ελληνορθόδοξη κοινότητα. Τα δοκίμια αφορούν πτυχές της μνήμης και της ιστορίας και ισορροπούν μεταξύ προσωπικών αναμνήσεων και ιστορικών πηγών.
   
  [2021]
Θηρασία ΙΙΙ Αρχαιολογική έρευνα και ιστορία του τοπίου μίας νησιωτικής κοινωνίας.

Πρόκειται για μία σειρά άρθρων για τη Θηρασία που αφορούν τη γεωλογία, ιστορία και αρχαιολογία της νήσου.
   
  [Νοέμβρης 2020]
Χρηστά 'Εργα: Μελέτες προς τιμήν της Κλαίρης Παλυβού.

Το περιεχόμενο του τόμου είναι σε μεγάλο βαθμό σχετικό με τα ενδιαφέροντα της τιμωμένης, δηλαδή τεχνικά και θεωρητικά αρχιτεκτονικά θέματα, κυρίως για την εποχή του Χαλκού, αλλά και για τη σύγχρονη εποχή. Οι συμβολές είναι χαρακτηριστικές των επιστημονικών ενδιαφερόντων μίας περιόδου σε μετάβαση όπου η αυστηρή επιστημονική ανάπτυξη μπολιάζεται με στοιχεία και μεθόδους άλλων επιστημονικών κλάδων. Επιπλέον η μελέτη του απώτερου και πρόσφατου παρελθόντος παίρνει μία μορφή κοινωνικοποιημένη όπου αξίες όπως η προσοχή στην αναστήλωση, στην ανάδειξη, η βιωμένη ιστορία, το ανθρωπογενές τοπίο, οι κοινωνικές αλλαγές και η καταγωγή τους αναδύονται αυτονόητα και καταλαμβάνουν συνεχώς και σημαντικότερη θέση.
   
  [Ιούλιος 2019]
Θηρασία ΙΙ. Ιστορώντας την Προϊστορία: το ιστορικό και επιστημολογικό πλαίσιο του ευρήματος της Θηρασίας το 1866.

Πρόκειται για μία σειρά μελετών γύρω από το ιστορικό και επιστημολογικό πλαίσιο του αρχαιολογικού ευρήματος της Θηρασίας το 1866, το πρώτο στο Αιγαίο, ταυτόχρονα με την ηφαιστειακή έκρηξη. Τα πρωτόγνωρα φαινόμενα τόσο αρχαιολογικά όσο και γεωλογικά ώθησαν τους επιστήμονες σε νέες θεωρίες για το προ-ελληνικό παρελθόν, κυρίως εξελικτικές με τη συνέργεια γεωλόγων και αρχαιολόγων.
   
 
 

Εταίροι:
Τζαχίλη Ίρις
Δασκαλάκης Νίκος

  Συνεργάτες:
Σοφία Βακιρτζή
Λητώ Ιωακειμίδου
Δήμητρα Ντούσκου
Βάγια Παπαζίκου
Κατερίνα Παυλάκη
   
   
 
 

Αελλόπος, Τιμητικός τόμος για την Ίριδα Τζαχίλη.

Επιστημονική Επιμέλεια:
Πέγκυ Βιγλάκη, Νίκος Δασκαλάκης, Επαμεινώνδας Καπράνος, Ευαγγελία Μαυρίκου
ISBN 978-960-98261-9-8 σελ. 546

Το έργο Αελλόπος, Τιμητικός τόμος για την Ίριδα Τζαχίλη αποτελεί μία συλλογή τριάντα πέντε μελετών προς τιμήν της Ίριδας Τζαχίλη, ομότιμης καθηγήτριας Προϊστoρικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Οι συγγραφείς είναι κυρίως μαθητές της και πολλοί συνάδελφοί της, αρχαιολόγοι και ιστορικοί, από την Κρήτη, τη Θήρα, το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Οι μελέτες, πολύπλευρες θεματικά και χρονολογικά, αφορούν θέματα αρχαιολογικά, ιστορικά καθώς και ανάδειξης της ιστορικότητας της κληρονομιάς και της σύγχρονης πρόσληψης.
Οι μελέτες του τόμου κατατάσσονται σε ενότητες ανάλογα με την ακαδημαϊκή και διδακτική προσφορά της Ίριδας Τζαχίλη, αλλά ταυτόχρονα αντιστοιχούν σε μία σύγχρονη αρχαιολογική προβληματική, επιστημονική και κοινωνική. Για να δοθεί μία εικόνα του περιεχομένου αναφέρονται εν τάχει: η πρώτη ενότητα αφορά τα υφάσματα στην αρχαιότητα, ένα θέμα σχετικά νέο στην έρευνα που κινητοποίησε το αρχαιολογικό ενδιαφέρον προσφέροντας πλειάδα μεθοδολογικών πεδίων τόσο τεχνικών (Σπαντιδάκη και Μουλερά) όσο και εικονογραφικών (Καραναστάση, Κεκές, Μπολώτη, Βακιρτζή).

Διαβάστε περισσότερα >>

   
 

Μπαϊντίρι 1922: Μια μικρασιατική ιστορία απώλειας.

Ίρις Τζαχίλη
ISBN 978-960-98261-8-1 σελ. 238

Τα κείμενα αυτού του βιβλίου αφορούν μία κωμόπολη της κοιλάδας του Κάυστρου ποταμού κοντά στην Σμύρνη, το Μπαϊντίρι και τους κατοίκους του. Προσπαθούν να ισορροπήσουν μεταξύ ιστορικού δοκιμίου, άχρονων αναμνήσεων, εξωραϊστικών λόγιων αφηγήσεων και προσωπικών αισθημάτων. Από εκεί κατάγομαι και εγώ και προσπάθησα να κάνω μία ιστορική σύνθεση εν μέσω όλων αυτών.
Όμως ..Πώς γράφεται η ιστορία όταν είναι κανείς συναισθηματικά εμπλεγμένος; Πώς γράφεται η ιστορία της κληρονομημένης έλλειψης, της μεταβίβασης της απώλειας, του εαυτού που κτίζεται σε συναισθηματικό κενό; Προσπάθησα ακουμπώντας τις πηγές, αποφεύγοντας τους τύπους και αποδεχόμενη την αποσπασματικότητα, να τιμήσω την τρυφερότητα που μου πρόσφεραν οι πρόσφυγες από το Μπαϊντίρι και τις τρυφερές μου μνήμες για αυτούς.

Διαβάστε περισσότερα >>

   
 

Θηρασία ΙΙΙ, Αρχαιολογική έρευνα και ιστορία του τοπίου μίας νησιωτικής κοινωνίας.

Επιστημονική Επιμέλεια:
Κώστας Σμπόνιας, Ίρις Τζαχίλη
ISBN 978-960-98261-7-4 σελ. 499

Η Θηρασία αποτελεί ένα πρόσφορο πεδίο παρατήρησης των μικρών νησιωτικών κοινωνιών, έχοντας διατηρήσει σημαντικά ίχνη ενός πολιτισμικού τοπίου που συνδέεται με τη διαχρονική οικιστική ιστορία του τόπου, τις χρήσεις γής, την πρόσληψη και βίωση του χώρου από τις ανθρώπινες κοινότητες στο παρελθόν. Τα ίχνη αυτά κατέγραψε η έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος διαχρονικοί νησιωτικοί πολιτισμοί, η περίπτωση της Θηρασίας όπως και η τρέχουσα ανασκαφική έρευνα στο νησί. Ο ανά χείρας τόμος εστιάζει στη γεωλογική, αρχαιολογική και ιστορική έρευνα που πραγματοποιήθηκε στη Θηρασιά με στόχο την κατανόηση της ιστορίας του τοπίου στη μακρά διάρκεια από την προϊστορία, έως τον 21ο αιώνα. Η έρευνα συνδυάζει μεθόδους της αρχαιολογικής έρευνας επιφανείας της γεωλογικής και γεωφυσικής μελέτης και της ανασκαφής ενώ η διερεύνηση των διαθέσιμων ιστορικών πηγών και η αρχειακή έρευνα συμπληρώνουν το ευρύ φάσμα πηγών, δεδομένων και οπτικών.

Διαβάστε περισσότερα >>

   
 

Χρηστά 'Εργα
Μελέτες προς τιμήν της Κλαίρης Παλυβού.

Επιστημονική Επιμέλεια:
Ίρις Τζαχίλη, Μαρία Αρακαδάκη
ISBN 978-960-98261-6-7 σελ. 467

Δημοσιεύτηκε ο τόμος Χρηστά 'Εργα, Μελέτες προς τιμήν της Κλαίρης Παλυβού από τις εκδόσεις τα Πράγματα, με επιστημονική επιμέλεια Ίριδος Τζαχίλη και Μαρίας Αρακαδάκη.
Το περιεχόμενο είναι σε μεγάλο βαθμό σχετικό με τα ενδιαφέροντα της τιμωμένης, δηλαδή τεχνικά και θεωρητικά αρχιτεκτονικά θέματα, κυρίως για την εποχή του Χαλκού, αλλά και για τη σύγχρονη εποχή.
Συνεισφέρουν οι καθηγητές Χρίστος Ντούμας για το αρχιτεκτονικό πρότυπο στην Εποχή του Χαλκού, Θεοδόσης Τάσιος για τον σχεδιασμό και την κατασκευή των αρχαίων ελληνικών δημόσιων έργων, Ναννώ Μαρινάτου για τα ιερά στη μινωική θρησκεία και Γιάννης Παπαδόπουλος για τον Μνησικλή και τα Προπύλαια στην Ακρόπολη και τις σύγχρονες περιπέτειες του μνημείου.

Διαβάστε περισσότερα >>

   
 

Θηρασία ΙΙ, Ιστορώντας την Προϊστορία
Το ιστορικό και επιστημολογικό πλαίσιο του αρχαιολογικού ευρήματος της Θηρασίας το 1866.

Επιστημονική Επιμέλεια:
Δήμητρα Ντούσκου, Alexandre Farnoux και Ίρις Τζαχίλη

Τον Ιανουάριο του 1866 ένα σημαντικό γεγονός τάραξε τις ζωές των κατοίκων της Σαντορίνης, καθώς και ολόκληρου του Νοτίου Αιγαίου και της Κρήτης ενώ τράβηξε το παγκόσμιο επιστημονικό, αλλά και πολιτικό ενδιαφέρον. Στον μεγάλο κλειστό κόλπο μεταξύ Θήρας και Θηρασίας εκδηλώθηκε σειρά εκρήξεων και καταβυθίσεων προάγγελος των εκρηξιακών φαινομένων που θα διαρκούσαν από τον Ιανουάριο του 1866 έως τον Οκτώβριο του 1870. Σε αυτό το πλαίσιο ανακαλύφθηκε ένα προϊστορικό κτίσμα στη Θηρασία κατά τις εργασίες εξόρυξης θηραϊκής γής με προορισμό τα λιμενικά έργα στο Σουέζ. Το κτίσμα αυτό ήταν το πρώτο στο είδος του στην Ελλάδα, πολύ πριν την Τροία, την Κνωσό, ή τις Μυκήνες.

Διαβάστε περισσότερα >>

   
 

Βρύσινας ΙI - Η κεραμεική της ανασκαφής 1972-1973

Ίρις Τζαχίλη

Ο τόμος αυτός είναι ο δεύτερος της σειράς των δημοσιεύσεων του αρχαιολογικού υλικού από το Ιερό Κορυφής του Βρύσινα. Το θέμα του είναι η κεραμεική της ανασκαφής του 1972-73. Εκτός από τη βασική παρουσίαση μέσω σχεδίων, φωτογραφιών και περιγραφών, τα κύρια θέματα που αναπτύσσονται είναι η ανάλυση των ανθρώπινων πράξεων στο χώρο, όπως αυτές συνάγονται από την κεραμεική (π.χ. μεγάλα συλλογικά γεύματα), οι προσφορές υλικών και άυλων αγαθών (το τελετουργικό) και η προέλευση των επισκεπτών.

Διαβάστε περισσότερα >>

   
 

Θηρασία Ι, μια διαχρονική διαδρομή

Κλαίρη Παλυβού και Ίρις Τζαχίλη (επιστ.επιμ.)

Ο τόμος "Θηρασία Ι, μία διαχρονική διαδρομή" είναι η πρώτη συμβολή στην ιστορία της νήσου Θηρασίας από το μακρινό παρελθόν (εποχή του Χαλκού) έως το πρόσφατο (αρχιτεκτονική, κοινωνική ανθρωπολογία) με επιμέλεια Κλαίρης Παλυβού και Ίριδος Τζαχίλη. Πρόκειται για σειρά μελετών που εστιάζουν σε διάφορες ερευνητικές πτυχές (γεωλογία, τεχνολογία των ορυχείων, ανάλυση κεραμεικών υλών κ.λπ), ή αναζήτηση αρχαίων τεκμηρίων μέσω της επιφανειακής έρευνας. Ουσιαστικά αποτελεί μία διαχρονική χαρτογράφηση της ανθρώπινης παρουσίας στο νησί, ώστε να αναδειχθούν οι επιλογές, οι περιορισμοί, οι αλλαγές, οι συνέχειες και οι ασυνέχειες και να διερευνηθεί ποικιλοτρόπως το φαινόμενο του νησιωτισμού.

Διαβάστε περισσότερα >>

   
 

Μίλενα από την Πράγα

Μαργκαρέτε Μπούμπερ-Νόυμαν

Το βιβλίο της Μαργκαρέτε Μπούμπερ-Νόυμαν με τον τίτλο Μίλενα από την Πράγα (1963), εξέχον δείγμα της στρατοπεδικής γραμματείας, έχει ασυνήθιστη δομή, καθώς εμπεριέχει και την πρώτη βιογραφία της Μίλενα Γιέσενσκα, γνωστής μας από τα «Γράμματα στη Μιλένα» του Φραντς Κάφκα.

Η αφήγηση της Μπούμπερ-Νόυμαν, εστιάζοντας στο χρονικό της φιλίας της με τη Μίλενα, που καλλιεργήθηκε μέσα στη σκληρή καθημερινότητα του ναζιστικού στρατοπέδου του Ράβενσμπρουκ, επιτυγχάνει τελικά διπλό στόχο.

Διαβάστε περισσότερα >>

   
 

Yφάσματα και ένδυση στην Ελλάδα και την Ανατολή κατά τους Ρωμαϊκούς χρόνους.

Ίρις Τζαχίλη και Ελένη Ζυμή (επιμ.)

Η ένδυση, τα υφάσματα και η διαδικασία παραγωγής τους είναι ένα δύσκολο επιστημονικό εγχείρημα λόγω της συνθετότητάς του. Έχουν πολλές πλευρές και άπτονται διαφόρων τομέων κοινωνικών όπως η οικονομία, η τεχνική, οι πρώτες ύλες, το εμπόριο, η μόδα και οι κάθε είδους συμβολισμοί. Ακόμη περισσότερο όταν η περίοδος που καλύπτεται είναι η ρωμαϊκή περίοδος στην Ελλάδα, περίοδος πολυσύνθετη επίσης και λίγο μελετημένη με το βάρος της κλασικής παράδοσης και τα νέα ήθη και έθιμα που απλώνονται σε όλη την αυτοκρατορία.

Διαβάστε περισσότερα >>

   
 

Βρύσινας Ι - Μινωικά Εικαστικά Τοπία. Τα αγγεία με τις επίθετες πλαστικές μορφές από το Ιερό Κορυφής του Βρύσινα και η αναζήτηση του βάθους.

Ίρις Τζαχίλη

O τόμος αυτός είναι ο πρώτος της σειράς των δημοσιεύσεων του αρχαιολογικού υλικού από το Ιερό Κορυφής του Βρύσινα. Ο επόμενος τόμος που βρίσκεται σε στάδιο τελικής προετοιμασίας είναι η "Kεραμεική της ανασκαφής Δαβάρα 1973". Θα ακολουθήσουν τόμοι για τα ανθρωπόμορφα και ζωόμορφα ειδώλια, και την ανασκαφή που διεξάγεται από το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και την ΚE' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.

Διαβάστε περισσότερα >>

   
 

Η Μεταλλουργία στο Αιγαίο την Εποχή του Χαλκού

Ίρις Τζαχίλη (επιμ.)

Το αποσπασματικό ψηφιδωτό της μεταλλουργίας και της μεταλλοτεχνίας στο Αιγαίο σιγά-σιγά γεμίζει με νέα ευρήματα, νέες μεθόδους, και αναλύσεις που υποδεικνύουν νέες δυνατότητες. Οι ψηφίδες του ψηφιδωτού ακόμη δύσκολα συνταιριάζονται, γεωγραφικά και χρονολογικά. Ωστόσο είναι τώρα δυνατόν να καταστρωθεί μία ελάχιστη σειρά τεχνικών συμβάντων σε μία χρονολογική και γεωγραφική ακολουθία και όχι απλώσ ένα σχηματικό εξελικτικό σχήμα. Καταβάλλονται προσπάθειες προς τη διερεύνηση των αντιστοιχιών, γεωγραφικών τεχνικών και χρονολογικών παρά τα κενά, τις οπισθοχωρήσεις και τις καθυστερήσεις.

Διαβάστε περισσότερα >>