[Ιούλιος 2023]
Αελλόπος, Τιμητικός τόμος για την Ίριδα Τζαχίλη.

Το έργο, αποτελεί μία συλλογή τριάντα πέντε μελετών προς τιμήν της Ίριδας Τζαχίλη, ομότιμης καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Οι συγγραφείς είναι κυρίως μαθητές της και πολλοί συνάδελφοί της, αρχαιολόγοι και ιστορικοί, από την Κρήτη, τη Θήρα, το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Οι μελέτες, πολύπλευρες θεματικά και χρονολογικά, αφορούν θέματα αρχαιολογικά, ιστορικά, καθώς και ανάδειξης της ιστορικότητας της κληρονομιάς και της σύγχρονης πρόσληψης.
   
  [Μάιος 2022]
Μπαϊντίρι 1922, Μία μικρασιατική ιστορία απώλειας.

Τα κείμενα αυτού του βιβλίου αφορούν μία κωμόπολη της κοιλάδας του Κάυστρου ποταμού κοντά στην Σμύρνη, το Μπαϊντίρι, όπου πριν το 1922 κατοικούσε μία ισχυρή ελληνορθόδοξη κοινότητα. Τα δοκίμια αφορούν πτυχές της μνήμης και της ιστορίας και ισορροπούν μεταξύ προσωπικών αναμνήσεων και ιστορικών πηγών.
   
  [2021]
Θηρασία ΙΙΙ Αρχαιολογική έρευνα και ιστορία του τοπίου μίας νησιωτικής κοινωνίας.

Πρόκειται για μία σειρά άρθρων για τη Θηρασία που αφορούν τη γεωλογία, ιστορία και αρχαιολογία της νήσου.
   
  [Νοέμβρης 2020]
Χρηστά 'Εργα: Μελέτες προς τιμήν της Κλαίρης Παλυβού.

Το περιεχόμενο του τόμου είναι σε μεγάλο βαθμό σχετικό με τα ενδιαφέροντα της τιμωμένης, δηλαδή τεχνικά και θεωρητικά αρχιτεκτονικά θέματα, κυρίως για την εποχή του Χαλκού, αλλά και για τη σύγχρονη εποχή. Οι συμβολές είναι χαρακτηριστικές των επιστημονικών ενδιαφερόντων μίας περιόδου σε μετάβαση όπου η αυστηρή επιστημονική ανάπτυξη μπολιάζεται με στοιχεία και μεθόδους άλλων επιστημονικών κλάδων. Επιπλέον η μελέτη του απώτερου και πρόσφατου παρελθόντος παίρνει μία μορφή κοινωνικοποιημένη όπου αξίες όπως η προσοχή στην αναστήλωση, στην ανάδειξη, η βιωμένη ιστορία, το ανθρωπογενές τοπίο, οι κοινωνικές αλλαγές και η καταγωγή τους αναδύονται αυτονόητα και καταλαμβάνουν συνεχώς και σημαντικότερη θέση.
   
  [Ιούλιος 2019]
Θηρασία ΙΙ. Ιστορώντας την Προϊστορία: το ιστορικό και επιστημολογικό πλαίσιο του ευρήματος της Θηρασίας το 1866.

Πρόκειται για μία σειρά μελετών γύρω από το ιστορικό και επιστημολογικό πλαίσιο του αρχαιολογικού ευρήματος της Θηρασίας το 1866, το πρώτο στο Αιγαίο, ταυτόχρονα με την ηφαιστειακή έκρηξη. Τα πρωτόγνωρα φαινόμενα τόσο αρχαιολογικά όσο και γεωλογικά ώθησαν τους επιστήμονες σε νέες θεωρίες για το προ-ελληνικό παρελθόν, κυρίως εξελικτικές με τη συνέργεια γεωλόγων και αρχαιολόγων.
   
 
 

Εταίροι:
Τζαχίλη Ίρις
Δασκαλάκης Νίκος

  Συνεργάτες:
Σοφία Βακιρτζή
Λητώ Ιωακειμίδου
Δήμητρα Ντούσκου
Βάγια Παπαζίκου
Κατερίνα Παυλάκη
   
   
 

Περιεχόμενα - Εισαγωγή (PDF) >>

Αγοράστε αυτό το βιβλίο >>

Χρηστά 'Εργα
Μελέτες προς τιμήν της Κλαίρης Παλυβού.

Επιστημονική Επιμέλεια:
Ίρις Τζαχίλη, Μαρία Αρακαδάκη
ISBN 978-960-98261-6-7 σελ. 467

Δημοσιεύτηκε ο τόμος Χρηστά 'Εργα, Μελέτες προς τιμήν της Κλαίρης Παλυβού από τις εκδόσεις τα Πράγματα, με επιστημονική επιμέλεια Ίριδος Τζαχίλη και Μαρίας Αρακαδάκη.

Το περιεχόμενο είναι σε μεγάλο βαθμό σχετικό με τα ενδιαφέροντα της τιμωμένης, δηλαδή τεχνικά και θεωρητικά αρχιτεκτονικά θέματα, κυρίως για την εποχή του Χαλκού, αλλά και για τη σύγχρονη εποχή.

Συνεισφέρουν οι καθηγητές Χρίστος Ντούμας για το αρχιτεκτονικό πρότυπο στην Εποχή του Χαλκού, Θεοδόσης Τάσιος για τον σχεδιασμό και την κατασκευή των αρχαίων ελληνικών δημόσιων έργων, Ναννώ Μαρινάτου για τα ιερά στη μινωική θρησκεία και Γιάννης Παπαδόπουλος για τον Μνησικλή και τα Προπύλαια στην Ακρόπολη και τις σύγχρονες περιπέτειες του μνημείου.

Σχετικά με το Ακρωτήρι Θήρας όπου η συμβολή της Κλαίρης Παλυβού είναι καθοριστική και πολυποίκιλη οι μελέτες των Αναστασίας Δεβετζή, Αγγελίας Παπαγιαννοπούλου και Γιάννη Μπίτη προβάλλουν πλευρές του οικισμού και της κοινωνίας του, ενώ η Νατάσα Αγγελοπούλου εστιάζει το ενδιαφέρον της σε κυκλαδικές περιοχές εκτός Ακρωτηρίου Θήρας, στην Πρωτοκυκλαδική Νάξο. Υπάρχουν επίσης δύο σημαντικές μελέτες κοινωνικής ανθρωπολογίας (Αλεξάνδρα Μπακαλάκη, Δήμητρα Ντούσκου).

Ιδιαίτερα πρέπει να αναφερθούν οι συμβολές των φοιτητών της Σχολής Αρχιτεκτόνων στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης οι οποίοι πήραν μέρος στο ερευνητικό πρόγραμμα για τη νήσο Θηρασία που σχεδιάστηκε και πραγματοποιήθηκε από την Κλαίρη Παλυβού και την Ίρις Τζαχίλη (Δανιήλ, Ριτζούλη, Αθανασίου, Πατρίκα, Νάση, Μολίδα, Γκουλιοπούλου, Τούρτας, Ζαχαράτος). Είναι μία γενιά φοιτητών που σχεδόν για τρία χρόνια έζησαν στη Θηρασία με πάθος, πλησιάζοντας το ανθρώπινο τοπίο και μαθαίνοντας το χώρο επί τόπου, με το σώμα και την ψυχή τους, σαν μοναδική εμπειρία άμεσης γνώσης και ζωής. Αυτή προσπάθησαν να περάσουν στις μελέτες τους στον τόμο και ίσως διακρίνεται ανάμεσα από τις γραμμές.

Οι συμβολές είναι χαρακτηριστικές των επιστημονικών ενδιαφερόντων μίας περιόδου σε μετάβαση όπου η αυστηρή επιστημονική ανάπτυξη μπολιάζεται με στοιχεία και μεθόδους άλλων επιστημονικών κλάδων. Επιπλέον η μελέτη του απώτερου και πρόσφατου παρελθόντος παίρνει μία μορφή κοινωνικοποιημένη όπου αξίες όπως η προσοχή στην αναστήλωση, στην ανάδειξη, η βιωμένη ιστορία, το ανθρωπογενές τοπίο, οι κοινωνικές αλλαγές και η καταγωγή τους αναδύονται αυτονόητα και καταλαμβάνουν συνεχώς και σημαντικότερη θέση.