[Νοέμβρης 2020]
Χρηστά 'Εργα: Μελέτες προς τιμήν της Κλαίρης Παλυβού.

Το περιεχόμενο του τόμου είναι σε μεγάλο βαθμό σχετικό με τα ενδιαφέροντα της τιμωμένης, δηλαδή τεχνικά και θεωρητικά αρχιτεκτονικά θέματα, κυρίως για την εποχή του Χαλκού, αλλά και για τη σύγχρονη εποχή. Οι συμβολές είναι χαρακτηριστικές των επιστημονικών ενδιαφερόντων μίας περιόδου σε μετάβαση όπου η αυστηρή επιστημονική ανάπτυξη μπολιάζεται με στοιχεία και μεθόδους άλλων επιστημονικών κλάδων. Επιπλέον η μελέτη του απώτερου και πρόσφατου παρελθόντος παίρνει μία μορφή κοινωνικοποιημένη όπου αξίες όπως η προσοχή στην αναστήλωση, στην ανάδειξη, η βιωμένη ιστορία, το ανθρωπογενές τοπίο, οι κοινωνικές αλλαγές και η καταγωγή τους αναδύονται αυτονόητα και καταλαμβάνουν συνεχώς και σημαντικότερη θέση.
   
  [Ιούλιος 2019]
Θηρασία ΙΙ. Ιστορώντας την Προϊστορία: το ιστορικό και επιστημολογικό πλαίσιο του ευρήματος της Θηρασίας το 1866.

Πρόκειται για μία σειρά μελετών γύρω από το ιστορικό και επιστημολογικό πλαίσιο του αρχαιολογικού ευρήματος της Θηρασίας το 1866, το πρώτο στο Αιγαίο, ταυτόχρονα με την ηφαιστειακή έκρηξη. Τα πρωτόγνωρα φαινόμενα τόσο αρχαιολογικά όσο και γεωλογικά ώθησαν τους επιστήμονες σε νέες θεωρίες για το προ-ελληνικό παρελθόν, κυρίως εξελικτικές με τη συνέργεια γεωλόγων και αρχαιολόγων.
   
  [Δεκέμβριος 2018]
Αράχνη 5

To νέο τεύχος της Αράχνης περιλαμβάνει ανακοινώσεις δύο συνεδρίων. Το ένα είναι η ημερίδα Weaving the past: The archaeology of Textiles and Textile production in Greece in the First Millennium BC που έγινε στην Βρετανική Σχολή Αθηνών στις 18 Μαρτίου 2016. Το δεύτερο είναι η ημερίδα του ARTEX Έρευνα και προβολή του Αρχαιολογικού Υφάσματος στην Ελλάδα την 1η Οκτωβρίου 2016.
   
  [Σεπτέμβριος 2016]
Βρύσινας ΙΙ, η κεραμεική της ανασκαφής 1972-1973

Ο τόμος αυτός είναι ο δεύτερος της σειράς των δημοσιεύσεων του αρχαιολογικού υλικού από το Ιερό Κορυφής του Βρύσινα. Το θέμα του είναι η κεραμεική της ανασκαφής του 1972-73. Εκτός από τη βασική παρουσίαση μέσω σχεδίων, φωτογραφιών και περιγραφών, τα κύρια θέματα που αναπτύσσονται είναι η ανάλυση των ανθρώπινων πράξεων στο χώρο, όπως αυτές συνάγονται από την κεραμεική (π.χ. μεγάλα συλλογικά γεύματα), οι προσφορές υλικών και άυλων αγαθών (το τελετουργικό) και η προέλευση των επισκεπτών.
   
 
 

Εταίροι:
Τζαχίλη Ίρις
Δασκαλάκης Νίκος

  Συνεργάτες:
Σοφία Βακιρτζή
Γιάννης Βαϊτσαράς
Λητώ Ιωακειμίδου
Δήμητρα Ντούσκου
Μαρία Πατέρα
   
   
 
 

Χρηστά 'Εργα
Μελέτες προς τιμήν της Κλαίρης Παλυβού.

Επιστημονική Επιμέλεια:
Ίρις Τζαχίλη, Μαρία Αρακαδάκη
ISBN 978-960-98261-6-7 σελ. 467

Δημοσιεύτηκε ο τόμος Χρηστά 'Εργα, Μελέτες προς τιμήν της Κλαίρης Παλυβού από τις εκδόσεις τα Πράγματα, με επιστημονική επιμέλεια Ίριδος Τζαχίλη και Μαρίας Αρακαδάκη.
Το περιεχόμενο είναι σε μεγάλο βαθμό σχετικό με τα ενδιαφέροντα της τιμωμένης, δηλαδή τεχνικά και θεωρητικά αρχιτεκτονικά θέματα, κυρίως για την εποχή του Χαλκού, αλλά και για τη σύγχρονη εποχή.
Συνεισφέρουν οι καθηγητές Χρίστος Ντούμας για το αρχιτεκτονικό πρότυπο στην Εποχή του Χαλκού, Θεοδόσης Τάσιος για τον σχεδιασμό και την κατασκευή των αρχαίων ελληνικών δημόσιων έργων, Ναννώ Μαρινάτου για τα ιερά στη μινωική θρησκεία και Γιάννης Παπαδόπουλος για τον Μνησικλή και τα Προπύλαια στην Ακρόπολη και τις σύγχρονες περιπέτειες του μνημείου.

Διαβάστε περισσότερα >>

   
 

Θηρασία ΙΙ, Ιστορώντας την Προϊστορία
Το ιστορικό και επιστημολογικό πλαίσιο του αρχαιολογικού ευρήματος της Θηρασίας το 1866.

Επιστημονική Επιμέλεια:
Δήμητρα Ντούσκου, Alexandre Farnoux και Ίρις Τζαχίλη

Τον Ιανουάριο του 1866 ένα σημαντικό γεγονός τάραξε τις ζωές των κατοίκων της Σαντορίνης, καθώς και ολόκληρου του Νοτίου Αιγαίου και της Κρήτης ενώ τράβηξε το παγκόσμιο επιστημονικό, αλλά και πολιτικό ενδιαφέρον. Στον μεγάλο κλειστό κόλπο μεταξύ Θήρας και Θηρασίας εκδηλώθηκε σειρά εκρήξεων και καταβυθίσεων προάγγελος των εκρηξιακών φαινομένων που θα διαρκούσαν από τον Ιανουάριο του 1866 έως τον Οκτώβριο του 1870. Σε αυτό το πλαίσιο ανακαλύφθηκε ένα προϊστορικό κτίσμα στη Θηρασία κατά τις εργασίες εξόρυξης θηραϊκής γής με προορισμό τα λιμενικά έργα στο Σουέζ. Το κτίσμα αυτό ήταν το πρώτο στο είδος του στην Ελλάδα, πολύ πριν την Τροία, την Κνωσό, ή τις Μυκήνες.

Διαβάστε περισσότερα >>

   
 

Βρύσινας ΙI - Η κεραμεική της ανασκαφής 1972-1973

Ίρις Τζαχίλη

Ο τόμος αυτός είναι ο δεύτερος της σειράς των δημοσιεύσεων του αρχαιολογικού υλικού από το Ιερό Κορυφής του Βρύσινα. Το θέμα του είναι η κεραμεική της ανασκαφής του 1972-73. Εκτός από τη βασική παρουσίαση μέσω σχεδίων, φωτογραφιών και περιγραφών, τα κύρια θέματα που αναπτύσσονται είναι η ανάλυση των ανθρώπινων πράξεων στο χώρο, όπως αυτές συνάγονται από την κεραμεική (π.χ. μεγάλα συλλογικά γεύματα), οι προσφορές υλικών και άυλων αγαθών (το τελετουργικό) και η προέλευση των επισκεπτών.

Διαβάστε περισσότερα >>

   
 

Θηρασία Ι, μια διαχρονική διαδρομή

Κλαίρη Παλυβού και Ίρις Τζαχίλη (επιστ.επιμ.)

Ο τόμος "Θηρασία Ι, μία διαχρονική διαδρομή" είναι η πρώτη συμβολή στην ιστορία της νήσου Θηρασίας από το μακρινό παρελθόν (εποχή του Χαλκού) έως το πρόσφατο (αρχιτεκτονική, κοινωνική ανθρωπολογία) με επιμέλεια Κλαίρης Παλυβού και Ίριδος Τζαχίλη. Πρόκειται για σειρά μελετών που εστιάζουν σε διάφορες ερευνητικές πτυχές (γεωλογία, τεχνολογία των ορυχείων, ανάλυση κεραμεικών υλών κ.λπ), ή αναζήτηση αρχαίων τεκμηρίων μέσω της επιφανειακής έρευνας. Ουσιαστικά αποτελεί μία διαχρονική χαρτογράφηση της ανθρώπινης παρουσίας στο νησί, ώστε να αναδειχθούν οι επιλογές, οι περιορισμοί, οι αλλαγές, οι συνέχειες και οι ασυνέχειες και να διερευνηθεί ποικιλοτρόπως το φαινόμενο του νησιωτισμού.

Διαβάστε περισσότερα >>

   
 

Μίλενα από την Πράγα

Μαργκαρέτε Μπούμπερ-Νόυμαν

Το βιβλίο της Μαργκαρέτε Μπούμπερ-Νόυμαν με τον τίτλο Μίλενα από την Πράγα (1963), εξέχον δείγμα της στρατοπεδικής γραμματείας, έχει ασυνήθιστη δομή, καθώς εμπεριέχει και την πρώτη βιογραφία της Μίλενα Γιέσενσκα, γνωστής μας από τα «Γράμματα στη Μιλένα» του Φραντς Κάφκα.

Η αφήγηση της Μπούμπερ-Νόυμαν, εστιάζοντας στο χρονικό της φιλίας της με τη Μίλενα, που καλλιεργήθηκε μέσα στη σκληρή καθημερινότητα του ναζιστικού στρατοπέδου του Ράβενσμπρουκ, επιτυγχάνει τελικά διπλό στόχο.

Διαβάστε περισσότερα >>

   
 

Yφάσματα και ένδυση στην Ελλάδα και την Ανατολή κατά τους Ρωμαϊκούς χρόνους.

Ίρις Τζαχίλη και Ελένη Ζυμή (επιμ.)

Η ένδυση, τα υφάσματα και η διαδικασία παραγωγής τους είναι ένα δύσκολο επιστημονικό εγχείρημα λόγω της συνθετότητάς του. Έχουν πολλές πλευρές και άπτονται διαφόρων τομέων κοινωνικών όπως η οικονομία, η τεχνική, οι πρώτες ύλες, το εμπόριο, η μόδα και οι κάθε είδους συμβολισμοί. Ακόμη περισσότερο όταν η περίοδος που καλύπτεται είναι η ρωμαϊκή περίοδος στην Ελλάδα, περίοδος πολυσύνθετη επίσης και λίγο μελετημένη με το βάρος της κλασικής παράδοσης και τα νέα ήθη και έθιμα που απλώνονται σε όλη την αυτοκρατορία.

Διαβάστε περισσότερα >>

   
 

Βρύσινας Ι - Μινωικά Εικαστικά Τοπία. Τα αγγεία με τις επίθετες πλαστικές μορφές από το Ιερό Κορυφής του Βρύσινα και η αναζήτηση του βάθους.

Ίρις Τζαχίλη

O τόμος αυτός είναι ο πρώτος της σειράς των δημοσιεύσεων του αρχαιολογικού υλικού από το Ιερό Κορυφής του Βρύσινα. Ο επόμενος τόμος που βρίσκεται σε στάδιο τελικής προετοιμασίας είναι η "Kεραμεική της ανασκαφής Δαβάρα 1973". Θα ακολουθήσουν τόμοι για τα ανθρωπόμορφα και ζωόμορφα ειδώλια, και την ανασκαφή που διεξάγεται από το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και την ΚE' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.

Διαβάστε περισσότερα >>

   
 

Η Μεταλλουργία στο Αιγαίο την Εποχή του Χαλκού

Ίρις Τζαχίλη (επιμ.)

Το αποσπασματικό ψηφιδωτό της μεταλλουργίας και της μεταλλοτεχνίας στο Αιγαίο σιγά-σιγά γεμίζει με νέα ευρήματα, νέες μεθόδους, και αναλύσεις που υποδεικνύουν νέες δυνατότητες. Οι ψηφίδες του ψηφιδωτού ακόμη δύσκολα συνταιριάζονται, γεωγραφικά και χρονολογικά. Ωστόσο είναι τώρα δυνατόν να καταστρωθεί μία ελάχιστη σειρά τεχνικών συμβάντων σε μία χρονολογική και γεωγραφική ακολουθία και όχι απλώσ ένα σχηματικό εξελικτικό σχήμα. Καταβάλλονται προσπάθειες προς τη διερεύνηση των αντιστοιχιών, γεωγραφικών τεχνικών και χρονολογικών παρά τα κενά, τις οπισθοχωρήσεις και τις καθυστερήσεις.

Διαβάστε περισσότερα >>