[Ιούλιος 2024]
Θηρασία IV, Χωροταξία και Αρχιτεκτονική των Νεοτέρων Χρόνων.

Είναι ο τέταρτος τόμος της σειράς Θηρασία, με θέμα τα οικιστικά σύνολα και την αρχιτεκτονική της υπαίθρου (πεζούλες, ξερολιθιές, διαχείριση των υδάτων), καθώς και την τυπολογία, την οικοδομική τεχνολογία και την παθολογία των υπόσκαφων κτισμάτων.
   
  [Ιούλιος 2023]
Αελλόπος, Τιμητικός τόμος για την Ίριδα Τζαχίλη.

Το έργο, αποτελεί μία συλλογή τριάντα πέντε μελετών προς τιμήν της Ίριδας Τζαχίλη, ομότιμης καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Οι συγγραφείς είναι κυρίως μαθητές της και πολλοί συνάδελφοί της, αρχαιολόγοι και ιστορικοί, από την Κρήτη, τη Θήρα, το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Οι μελέτες, πολύπλευρες θεματικά και χρονολογικά, αφορούν θέματα αρχαιολογικά, ιστορικά, καθώς και ανάδειξης της ιστορικότητας της κληρονομιάς και της σύγχρονης πρόσληψης.
   
  [Μάιος 2022]
Μπαϊντίρι 1922, Μία μικρασιατική ιστορία απώλειας.

Τα κείμενα αυτού του βιβλίου αφορούν μία κωμόπολη της κοιλάδας του Κάυστρου ποταμού κοντά στην Σμύρνη, το Μπαϊντίρι, όπου πριν το 1922 κατοικούσε μία ισχυρή ελληνορθόδοξη κοινότητα. Τα δοκίμια αφορούν πτυχές της μνήμης και της ιστορίας και ισορροπούν μεταξύ προσωπικών αναμνήσεων και ιστορικών πηγών.
   
  [2021]
Θηρασία ΙΙΙ Αρχαιολογική έρευνα και ιστορία του τοπίου μίας νησιωτικής κοινωνίας.

Πρόκειται για μία σειρά άρθρων για τη Θηρασία που αφορούν τη γεωλογία, ιστορία και αρχαιολογία της νήσου.
   
  [Νοέμβρης 2020]
Χρηστά 'Εργα: Μελέτες προς τιμήν της Κλαίρης Παλυβού.

Το περιεχόμενο του τόμου είναι σε μεγάλο βαθμό σχετικό με τα ενδιαφέροντα της τιμωμένης, δηλαδή τεχνικά και θεωρητικά αρχιτεκτονικά θέματα, κυρίως για την εποχή του Χαλκού, αλλά και για τη σύγχρονη εποχή. Οι συμβολές είναι χαρακτηριστικές των επιστημονικών ενδιαφερόντων μίας περιόδου σε μετάβαση όπου η αυστηρή επιστημονική ανάπτυξη μπολιάζεται με στοιχεία και μεθόδους άλλων επιστημονικών κλάδων. Επιπλέον η μελέτη του απώτερου και πρόσφατου παρελθόντος παίρνει μία μορφή κοινωνικοποιημένη όπου αξίες όπως η προσοχή στην αναστήλωση, στην ανάδειξη, η βιωμένη ιστορία, το ανθρωπογενές τοπίο, οι κοινωνικές αλλαγές και η καταγωγή τους αναδύονται αυτονόητα και καταλαμβάνουν συνεχώς και σημαντικότερη θέση.
   
 
 

Εταίροι:
Τζαχίλη Ίρις
Δασκαλάκης Νίκος

  Συνεργάτες:
Δήμητρα Ντούσκου
Κατερίνα Παυλάκη
   
   
 

Περιεχόμενα - Εισαγωγή (PDF) >>

Αγοράστε αυτό το βιβλίο >>

Θηρασία IV, Χωροταξία και Αρχιτεκτονική των Νεοτέρων Χρόνων
(Εκδόσεις Τα Πράγματα, 2024)

Επιστημονική Επιμέλεια: Κλαίρη Πολυβού
ISBN 976-618-87109-0-0 σελ.239

Το συλλογικό έργο που παρουσιάζεται στο βιβλίο αυτό αποτελεί προϊόν μακρόχρονης και πολυεπιστημονικής έρευνας στην Θηρασία, στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος «Διαχρονικοί νησιωτικοί πολιτισμοί: η περίπτωση της Θηρασίας». Είναι ο τέταρτος τόμος της σειράς, γεγονός που καθρεφτίζει το πλούσιο και ποικίλο έργο που επιτελέστηκε. Στη Θηρασία ο χρόνος σταμάτησε την δεκαετία του '50. Ολόκληροι οικισμοί, όπως η Αγριλιά, εγκαταλείφθηκαν αφήνοντας πίσω ταλαιπωρημένους από την φθορά του χρόνου μάρτυρες μιας ζωής δύσκολης, άμεσα εξαρτημένης από τα φυσικά χαρακτηριστικά του τόπου. Τα δέκα άρθρα του τόμου και το πλούσιο οπτικό υλικό που τα συνοδεύει, προϊόν πρωτογενούς επιτόπιας καταγραφής, καλύπτουν πτυχές του παραδοσιακού βίου και των αποτυπωμάτων του στο ανθρωπογενές περιβάλλον, από την κλίμακα των οικιστικών συνόλων και της αρχιτεκτονικής της υπαίθρου (πεζούλες, ξερολιθιές, διαχείριση των υδάτων), έως την τυπολογία, την οικοδομική τεχνολογία και την παθολογία των υπόσκαφων κτισμάτων. Οι στενές συγγένειες της μικρής Θηρασίας με την μεγάλη Θήρα είναι πρόδηλες. Τα οφέλη της έρευνας, επομένως, επεκτείνονται και στην Θήρα, όπου η εικόνα των παραδοσιακών οικισμών και ο τρόπος δόμησης των λαϊκών κτισμάτων έχουν αλλοιωθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό.