[Ιούλιος 2019]
Θηρασία ΙΙ. Ιστορώντας την Προϊστορία: το ιστορικό και επιστημολογικό πλαίσιο του ευρήματος της Θηρασίας το 1866.

Πρόκειται για μία σειρά μελετών γύρω από το ιστορικό και επιστημολογικό πλαίσιο του αρχαιολογικού ευρήματος της Θηρασίας το 1866, το πρώτο στο Αιγαίο, ταυτόχρονα με την ηφαιστειακή έκρηξη. Τα πρωτόγνωρα φαινόμενα τόσο αρχαιολογικά όσο και γεωλογικά ώθησαν τους επιστήμονες σε νέες θεωρίες για το προ-ελληνικό παρελθόν, κυρίως εξελικτικές με τη συνέργεια γεωλόγων και αρχαιολόγων.
   
  [Δεκέμβριος 2018]
Αράχνη 5

To νέο τεύχος της Αράχνης περιλαμβάνει ανακοινώσεις δύο συνεδρίων. Το ένα είναι η ημερίδα Weaving the past: The archaeology of Textiles and Textile production in Greece in the First Millennium BC που έγινε στην Βρετανική Σχολή Αθηνών στις 18 Μαρτίου 2016. Το δεύτερο είναι η ημερίδα του ARTEX Έρευνα και προβολή του Αρχαιολογικού Υφάσματος στην Ελλάδα την 1η Οκτωβρίου 2016.
   
  [Σεπτέμβριος 2016]
Βρύσινας ΙΙ, η κεραμεική της ανασκαφής 1972-1973

Ο τόμος αυτός είναι ο δεύτερος της σειράς των δημοσιεύσεων του αρχαιολογικού υλικού από το Ιερό Κορυφής του Βρύσινα. Το θέμα του είναι η κεραμεική της ανασκαφής του 1972-73. Εκτός από τη βασική παρουσίαση μέσω σχεδίων, φωτογραφιών και περιγραφών, τα κύρια θέματα που αναπτύσσονται είναι η ανάλυση των ανθρώπινων πράξεων στο χώρο, όπως αυτές συνάγονται από την κεραμεική (π.χ. μεγάλα συλλογικά γεύματα), οι προσφορές υλικών και άυλων αγαθών (το τελετουργικό) και η προέλευση των επισκεπτών.
   
 
 

Εταίροι:
Τζαχίλη Ίρις
Δασκαλάκης Νίκος

  Συνεργάτες:
Σοφία Βακιρτζή
Γιάννης Βαϊτσαράς
Λητώ Ιωακειμίδου
Δήμητρα Ντούσκου
Μαρία Πατέρα
   
   
 

Τα Πράγματα είναι μία μη κερδοσκοπική εταιρεία με στόχο την προώθηση των επιστημών του ανθρώπου μέσω κυρίως υψηλής ποιότητας εκδόσεων. Στόχος της είναι να δημοσιεύει έντυπα και ηλεκτρονικά μία σειρά από βιβλία ή τόμους περιοδικών με μεγάλες απαιτήσεις επιμέλειας και εκτύπωσης.

ΙστορίαΑρχαιολογίαΑνθρωπολογίαΦιλολογία
Αρχαία και Σύγχρονη Γραμματεία

 

Το βιβλίο αφορά τις εξελίξεις που επέφεραν μερικά γεγονότα στο νησιωτικό σύμπλεγμα της Σαντορίνης κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1860-70, δηλαδή η δραστηριότητα του ηφαιστείου που μελετήθηκε για πρώτη φορά με επιστημονικές μεθόδους, η εξορυκτική δραστηριότητα της θηραϊκής γής για την κατασκευή της διώρυγας του Σουέζ και η αρχαιολογική ανακάλυψη ενός προ-ελληνικού κτηρίου στη Θηρασία. Οι συγγραφείς του τόμου φωτίζουν το θέμα από διάφορες - απρόσμενες μερικές φορές - πτυχές, προβάλλοντας τόσο τις επιστημολογικές όσο και τις τεχνολογικές πραγματώσεις. Σιγά-σιγά διαμορφώνεται στο επιστημονικό πεδίο η ιδέα της προϊστορίας στον ελλαδικό χώρο, δηλαδή η περίοδος των μεγάλων πολιτισμών (Κρήτη, Κυκλάδες, Μυκήνες) που άκμασαν πριν και αυτόνομα από το ελληνικό θαύμα, και που αποτέλεσαν, κυριολεκτικά και μεταφορικά, τον πρόγονο και το πεδίο του.

*****