[Νοέμβρης 2020]
Χρηστά 'Εργα: Μελέτες προς τιμήν της Κλαίρης Παλυβού.

Το περιεχόμενο του τόμου είναι σε μεγάλο βαθμό σχετικό με τα ενδιαφέροντα της τιμωμένης, δηλαδή τεχνικά και θεωρητικά αρχιτεκτονικά θέματα, κυρίως για την εποχή του Χαλκού, αλλά και για τη σύγχρονη εποχή. Οι συμβολές είναι χαρακτηριστικές των επιστημονικών ενδιαφερόντων μίας περιόδου σε μετάβαση όπου η αυστηρή επιστημονική ανάπτυξη μπολιάζεται με στοιχεία και μεθόδους άλλων επιστημονικών κλάδων. Επιπλέον η μελέτη του απώτερου και πρόσφατου παρελθόντος παίρνει μία μορφή κοινωνικοποιημένη όπου αξίες όπως η προσοχή στην αναστήλωση, στην ανάδειξη, η βιωμένη ιστορία, το ανθρωπογενές τοπίο, οι κοινωνικές αλλαγές και η καταγωγή τους αναδύονται αυτονόητα και καταλαμβάνουν συνεχώς και σημαντικότερη θέση.
   
  [Ιούλιος 2019]
Θηρασία ΙΙ. Ιστορώντας την Προϊστορία: το ιστορικό και επιστημολογικό πλαίσιο του ευρήματος της Θηρασίας το 1866.

Πρόκειται για μία σειρά μελετών γύρω από το ιστορικό και επιστημολογικό πλαίσιο του αρχαιολογικού ευρήματος της Θηρασίας το 1866, το πρώτο στο Αιγαίο, ταυτόχρονα με την ηφαιστειακή έκρηξη. Τα πρωτόγνωρα φαινόμενα τόσο αρχαιολογικά όσο και γεωλογικά ώθησαν τους επιστήμονες σε νέες θεωρίες για το προ-ελληνικό παρελθόν, κυρίως εξελικτικές με τη συνέργεια γεωλόγων και αρχαιολόγων.
   
  [Δεκέμβριος 2018]
Αράχνη 5

To νέο τεύχος της Αράχνης περιλαμβάνει ανακοινώσεις δύο συνεδρίων. Το ένα είναι η ημερίδα Weaving the past: The archaeology of Textiles and Textile production in Greece in the First Millennium BC που έγινε στην Βρετανική Σχολή Αθηνών στις 18 Μαρτίου 2016. Το δεύτερο είναι η ημερίδα του ARTEX Έρευνα και προβολή του Αρχαιολογικού Υφάσματος στην Ελλάδα την 1η Οκτωβρίου 2016.
   
  [Σεπτέμβριος 2016]
Βρύσινας ΙΙ, η κεραμεική της ανασκαφής 1972-1973

Ο τόμος αυτός είναι ο δεύτερος της σειράς των δημοσιεύσεων του αρχαιολογικού υλικού από το Ιερό Κορυφής του Βρύσινα. Το θέμα του είναι η κεραμεική της ανασκαφής του 1972-73. Εκτός από τη βασική παρουσίαση μέσω σχεδίων, φωτογραφιών και περιγραφών, τα κύρια θέματα που αναπτύσσονται είναι η ανάλυση των ανθρώπινων πράξεων στο χώρο, όπως αυτές συνάγονται από την κεραμεική (π.χ. μεγάλα συλλογικά γεύματα), οι προσφορές υλικών και άυλων αγαθών (το τελετουργικό) και η προέλευση των επισκεπτών.
   
 
 

Εταίροι:
Τζαχίλη Ίρις
Δασκαλάκης Νίκος

  Συνεργάτες:
Σοφία Βακιρτζή
Γιάννης Βαϊτσαράς
Λητώ Ιωακειμίδου
Δήμητρα Ντούσκου
Μαρία Πατέρα
   
   
 

Τιμή πώλησης: 24€

Περιεχόμενα - Εισαγωγή (PDF) >>

Αγοράστε αυτό το βιβλίο >>

Θηρασία ΙΙ, Ιστορώντας την Προϊστορία
Το ιστορικό και επιστημολογικό πλαίσιο του αρχαιολογικού ευρήματος της Θηρασίας το 1866.

Επιστημονική Επιμέλεια:
Δήμητρα Ντούσκου, Alexandre Farnoux και Ίρις Τζαχίλη

Τον Ιανουάριο του 1866 ένα σημαντικό γεγονός τάραξε τις ζωές των κατοίκων της Σαντορίνης, καθώς και ολόκληρου του Νοτίου Αιγαίου και της Κρήτης ενώ τράβηξε το παγκόσμιο επιστημονικό, αλλά και πολιτικό ενδιαφέρον. Στον μεγάλο κλειστό κόλπο μεταξύ Θήρας και Θηρασίας εκδηλώθηκε σειρά εκρήξεων και καταβυθίσεων προάγγελος των εκρηξιακών φαινομένων που θα διαρκούσαν από τον Ιανουάριο του 1866 έως τον Οκτώβριο του 1870. Σε αυτό το πλαίσιο ανακαλύφθηκε ένα προϊστορικό κτίσμα στη Θηρασία κατά τις εργασίες εξόρυξης θηραϊκής γής με προορισμό τα λιμενικά έργα στο Σουέζ. Το κτίσμα αυτό ήταν το πρώτο στο είδος του στην Ελλάδα, πολύ πριν την Τροία, την Κνωσό, ή τις Μυκήνες. Η έκρηξη αυτή αποτέλεσε τομή στη μελέτη των ηφαιστείων διότι τη στιγμή της έκρηξης οι νέες επιστήμες (γεωλογία, βιολογία, παλαιοντολογία) παρουσίαζαν μία εξέλιξη σημαντική. Το ίδιο και οι σχετικές θεωρητικές επεξεργασίες και οι ιστορικές συνθέσεις μέσω νέων επιστημών επίσης, όπως η κοινωνιολογία και η ανθρωπολογία. Αυτό ωστόσο δεν συνέβη για το προϊστορικό κτίσμα που αποκαλύφθηκε ταυτόχρονα, αλλά γρήγορα έπεσε σε λήθη. Ως προς την αρχαιολογία, το δεύτερο ήμισυ του 19ου αιώνα αποτελεί επίσης μία περίοδο εξέλιξης και συγκρότησης ενός αρχαιολογικού πεδίου με εμμονή στην κλασική Ελλάδα και τη Ρώμη, ενώ οι πρώτοι προϊστορικοί αρχαιολόγοι μεθοδολογικά ακολουθούν τις γεωεπιστήμες, κυρίως σχετικά με τις παλαιολιθικές έρευνες στη Γαλλία και την Ισπανία. Ο ανά χείρας τόμος αναδεικνύει τις πολλαπλές και απρόσμενες πλευρές της αλληλεπίδρασης των πολιτικών γεγονότων και επιστημονικών εξελίξεων που επέφεραν τα νέα δεδομένα στον κόλπο της Θήρας και την αργή αναγνώριση μίας «Ελλάδας» που υπήρξε «πριν από το Μύθο και πριν από την Ιστορία»...